تمیم الداری گوید: به پیامبر خدا(ص) عرض کردم :از یکی از شهرهای عجم گذر کردم که انطاکیه نام داش و من شهری به بزرگی آنجا ندیدم.
هیچ ابری از فراز آن شهر گذر نمیکرد مگر اینکه مدتی بر فراز آن شهر درنگ میکرد، پیامبر(ص) فرمود در غار ثور که در کوه آن شهر قرار دارد تکههای از لوحها(ی تورات) و عصای موسی(ع) و تکههای ازتابوت آن حضرت قرار دارد. هیچ ابر شرقی و غربی و کوفی و قبلهای از فراز آن شهر نمیگذرد مگر آنکه دوست دارد از برکت آن شهر بهرهمند گردد و چند روز و شب نمیگذرد که مردی از خاندان من که هم نام من است و پدرش هم نام من است و اخلاقش بسان اخلاق من است به آن شهر میآید و زمین را از عدل و داد لبریز میکند همانگونه که از ظلم و ستم پر شدهاست.
ملاحم و الفتن-سید ابن طاووس
همچنین پیرامون واژه انطاکیه در لغت نامه دهخدا ایتگونه آمدهاست:
انطاکیه . [ اَ ی ی َ / ی َ ] (اِخ ) ? شهری در ترکیه در کنار رود اورونتس (نهرالعاصی ) واقع در 22 کیلومتری ساحل مدیترانه دارای 30385 تن جمعیت . انطاکیه از شهرهای مشهور قدیمی است ، آن را سلوکوس اول در حدود 300 ق . م . بنا کرد و بنام پدرش ، آنتیوخوس نام نهاد. بزودی از مراکز معتبر تجاری گردید و شکوه و جلالش شهرت یافت . در 64 ق . م . پومپیوس آن را گرفت و انطاکیه بزرگترین و مهمترین شهرهای آسیایی دولت روم و کرسی ایالت آسیایی امپراتوری روم گردید. در سالهای 258 و 260 م . شاپور اول ساسانی آن رااشغال و تاراج کرد و سکنه اش را به جندی شاپور منتقل نمود. در 540 م . بوسیله ? انوشروان ویران شد و اگرچه بوسیله ? یوستی نیانوس از نو بنا گردید لیکن هیچگاه رونق اولیه را پیدا نکرد. انطاکیه در تاریخ مسیحیت بسبب شوراهای دینی که در آنجا تشکیل شده اهمیت دارد. (از دایرةالمعارف فارسی ). و رجوع به لاروس و دایرةالمعارف فارسی و معجم البلدان و قاموس کتاب مقدس و لغات تاریخیه و جغرافیه ? ترکی ج 1 ص 278 و قاموس الاعلام ترکی و تاج العروس و منتهی الارب و ناظم الاطباء و ایران باستان پیرنیا (فهرست ) و اندیو در همین لغت نامه شود.